I höst är det val till kommun, region och riksdag. Foto: JESSICA GOW / TT

Hur röstade Jönköpings län i kommunvalet 2018

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen den 11 september är det val till kommun, region och riksdag. Vi har tittat närmare på var de åtta riksdagspartierna var framgångsrikast i kommunvalet 2018 i Jönköpings län och vilka faktorer som påverkar att partier är starka i olika områden.

Varje vecka under sommaren kommer vi att presentera var varje parti som är representerat i riksdagen hade sitt starkaste fäste i Jönköping län i valet 2018. Som exempel har Moderaterna av tradition varit starka i Habo och Gnosjö och där var de också starkast i senaste valet.

Socialdemokraterna hade störst andel väljare i länet i valet 2018 i Gnosjö kommun. Men trots en stark ställning i kommunen har partiet aldrig varit med och styrt där.

Val 2022 Jönköpings län

Sverigedemokraterna fick över 20 procent av rösterna i kommunvalet i Nässjö kommun, vilket var störst andel för det partiet i länets alla kommuner. SD är ofta starka i riksdagsvalet i en kommun, men betydligt svagare i kommunvalet. Så var fallet i alla kommuner förutom Tranås och Nässjö i vårt län.

Stark ställning för KD

Socioekonomiska faktorer spelar stor roll för hur vi röstar, men också traditionen i ett område kan vara en viktig faktor. I Jönköpings län finns många frikyrkor och Kristdemokraterna har därför alltid haft sitt starkaste fäste i landet här.

På senare år har det blivit allt vanligare att rösta på olika partier i kommunvalet jämfört med riksdagsvalet, samt att byta parti mellan valen.

– Möjligheten för lokala valkampanjer har därmed ökat de senaste valen, säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö.

Försvagad partilojalitet

Enligt honom var det förr vanligt att många hade en stark identitet som arbetare, lantbrukare eller kanske frikyrklig och då röstade de också i större utsträckning på partier som vände sig till dessa väljargrupper.

I dagens samhälle är kopplingen inte lika stark till en social identitet som den var tidigare.

– Kopplingen till stora sociala grupper blir svagare och svagare. Det gör också att lojaliteten för de olika partierna försvagas. Det har blivit vanligare att byta parti man röstar på mellan valen.

KLIPP: Hör statsvetare Magnus Hagevi berätta mer om kommunalvalet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar statsvetare Magnus Hagevi varför vi röstar som vi gör i kommunvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet