Så här ser garaget ut i dagsljus. Foto: SVT

Husägarna: ”Vi vaknade av ett dån och flydde därifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen i huset som attackerades med en hjullastare natten till söndagen fick fly från sitt hem i full panik.

”Vi flydde ut ur huset och in i en bil och skrek: Kör! Kör!”, berättar mamman i familjen för SVT.

Det har varit riktigt omskakande timmar för familjen som bor i huset i Habo som den gripne mannen attackerade med en hjullastare. De vaknade mitt i natten av ett väldigt dån och såg sedan den stora maskinen gå lös på staket och trädgård.

Mamman i huset, som vill vara anonym, berättar att mannen håller på ett bra tag och vandaliserar. Han kraschar också in i garaget på tomten.

BÄRSÄRKARGÅNG hABO

”Vi är livrädda och vet ju inte om han är ute efter oss. Vi vet ju heller inte om han är beväpnad”, säger mamman till SVT Nyheter Jönköping.

Föräldrarna väcker barnen i huset och de beskriver det som kaos. Familjen har bara sina nattkläder på sig.

Flyr

Vid ett lämpligt tillfälle flyr hela familjen ut ur huset. De rusar så fort de kan ut på gatan, tar sig till nästa gata och där ser de en bil som det sitter någon i.

Familjen kastar sig in och skriker: ”Kör! Kör!”

Ägaren till hjullastaren

Mannen i bilen visar sig äga hjullastaren. Han har upptäckt stölden och följt efter fordonet.

Lantbrukaren, som äger fordonet men vill vara anonym, berättar för SVT att den gripne tagit sig in på kontoret, letat upp nycklarna och sedan kört iväg med lastaren.

Det väckte honom och han följde efter tjuven.

Här förhörs ägaren till hjullastaren om nattens händelser Foto: SVT

Hem till gården

När familjen kastat sig in i lantbrukarens bil tar han dem hem till gården där hjullastaren stals. Där stannar de tills dess att de på morgonen åker hem till huset igen.

”Vi har inte kunnat sova på hela natten”, berättar mamman.

På morgonen upptäcker de att vattenförsörjningen i huset har gått sönder efter nattens attack och när SVT träffar familjen är de på väg ut för att hitta någonstans att äta frukost.

Misstänkt för flera grova brott

Mannen lämnade Habo och var på väg till Jönköping när polisen till sist kunde stanna bilen med hjälp av en spikmatta. Då greps mannen som beskrivs vara i 35-årsåldern.

– Han är misstänkt för två försök till mord, grovt rån, grov skadegörelse, grov vårdslöshet i trafik med mera, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisregion Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BÄRSÄRKARGÅNG hABO

Mer i ämnet