Varje år förgiftas tusentals hundar och påsken är en av de helger då det gäller att hålla ett vakande öga på sitt husdjur. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Husdjuren lever farligt under påsken – mat och pynt kan förgifta dem

Uppdaterad
Publicerad

Under påsken samlas familj och vänner över hela landet för att äta och dricka tillsammans. Men det vi stoppar i oss kan vara livsfarligt för våra husdjur.

Varje år förgiftas tusentals hundar och påsken är en av de helger då det gäller att hålla ett vakande öga på sitt husdjur.

I klippet visas vad du ska se upp med.

Mat som är giftig

Choklad: Choklad innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund klarar är individuellt och storleksberoende. Kan leda till dödsfall.

Fet och salt mat: Om din hund får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem men även saltförgiftning.

Vindruvor och russin: En klase vindruvor på påskbuffén ser fräscht och gott ut, men kan orsaka akut njursvikt hos din hund. Samma gäller för russin.

Hårda nötter: Hunden har inte förmågan att bryta ned nötter med skal på som kan fastna i hundens mag- och tarmkanal. Var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hund.

Påskpynt: Nyfikna och leksugna hundar kan utan tvekan sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Det kan framför allt leda till besvär i tarm och mage. Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.

Källa: Agria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.