Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjältevadshus har solceller som standard på sina hus. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Hustillverkare satsar på solceller – blir ny standard

Publicerad

Flera hustillverkare runt om i landet satsar allt mer på solceller på deras villor. Men ett företag från Jönköpings län har gått ett steg länge, de kommer ha solceller som standard på sina villor.

Från och med 1 juni är solceller standard på hus producerade av Hjältevadshus. Husen kommer att förberedas i fabriken och sedan kommer solcellerna installeras på byggplats. 

– Vi är först i landet med att ha solceller som standard på våra hus, säger Johan Bynell, vd på Hjältevadshus.

I klippet berättar han om husen kommer bli dyrare framöver med tanke på att de har solceller som standard.

Intresse för solceller i fler år 

Intresset för att skaffa solceller har ökat kraftigt det senaste året, framför allt efter de skenade elpriserna i vintras. Enligt branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF har det funnits intresset för solceller på nyproducerade villor i flera år.  

– Marknaden har länge efterfrågat solceller och småhustillverkarna har erbjudit solceller som tillval under flera år. Att trähusföretag nu tar steget fullt ut och erbjuder detta som standard är därför förståeligt och ett välkommet bidrag till den hållbara omställning som består av just fossilfri energi, eldrift och ökad småhusbebyggelse, säger Gustaf Edgren, projektledare för trähus på TMF Branschutveckling. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer