Husvagnstillverkaren Kabe varslar

Uppdaterad
Publicerad

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe i Tenhult varslar 24 anställda om uppsägning. Varslet omfattar medarbetare på tillverkningsavdelningen.

Nyhetssajten Jnytt var först med att berätta om varslet som lades på Kabe under torsdagen. Det handlar om 24 tillsvidareanställda på tillverkningssidan. Inga tjänstemän omfattas av varslet. Detta är den andra nedskärningen på kort tid på företaget.

Förra veckan avslutade Kabe kontraktet med flera bemanningsföretag, vilket innebar att ett 50-tal anställda fick lämna.

Osäkert konjunktursläge

Företagets vd Alf Ekström uppger för SVT Nyheter Jönköping att det finns flera anledningar till varslet.

– Den ena delen är att vi förra året lanserade helt nya modeller och ökade då antalet anställda för göra klart dem innan semestern, säger han.

Trots att alla nya modeller redan är sålda räknar Kabe med ett osäkert konjunktursläge de närmsta åren.

– Vi har haft en väldig marknadstillväxt på husbilar och ökat personalen med ungefär 250 personer på tre år. Nu gör vi bedömningen att marknaden inte blir lika stark 2019 och 2020, säger Alf Ekström. 

Fackliga förhandlingar inleds

Anställda meddelades om varslet under dagen och nu kommer fackliga förhandlingar inledas.

– Vi arbetar mycket med först in sist ut, men det måste bli anpassning om det finns anställda som vi exempelvis inte kan släppa eftersom de har viss specialutbildning, säger Alf Ekström.

Kabe har i nuläget ungefär 600 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.