Det är en blandning av konsthantverk, industritillverkat och slöjd som samsas på podierna i utställningslokalen. Den gemensamma nämnaren är trä, och inslagen är inte bara svenska utan också från Kanada, Japan och Tanzania.
– Det är en viktig utställning som berättar om samtiden, med allt fantastiskt som görs med både bredd och kvalitet. Och den berättar också om framtiden. Allt med högsta kvalitet, säger Mikael Löfström som är en av initiativtagarna.
Materialet styr
I utställningen finns ett bord med intarsia som är ritat av Carl Malmsten men som tillverkades för första gången förra året av Fadric Ruiz-Lindberg. Intarsia är en teknik där man skapar mönster med hjälp tunna lager fanér av olika träslag. Som en del av utställningen gör han i sommar ytterligare ett bord.
– Det som lockar med intarsia är att det är materialet som styr hur det kommer att se ut. Halva tiden går åt till att hitta rätt material, säger Fadric Ruiz Lindberg som är gesäll i möbelsnickeri.
Bodafors som har en långa historia av möbelsnickeri. På Kulturgatan finns utställningslokal, kafé, familjen Lehmanns hem Villa Svea och intarsiaverkstaden där Faderic arbetar.
Lehmanns verkstad
Bildhuggaren Julius och sonen Rolf Lehamnn som var dekopör, dvs arbetade med intarsia, var stora namn inom svensk möbeltillverkning och satte Bodafors på trähantverkskartan. I Rolfs verkstad kan man fortfarande känna en svag doft av piptobak från hans arbetsrock och hatt som hänger innanför dörren.
– Vi har egentligen bara städat av och gjort i ordning en arbetsplats till mig. Annars ligger alla ritningar och verktyg kvar som det var, säger Fadric Ruiz-Lindberg
– Om man befinner sig i Bodafors tar man avstamp i det fantastiska möbelsamhället som finns och har funnits här. Vi bygger vidare på något som är oerhört stort och som inte får glömmas bort, säger Mikael Löfström.