Hyresförhandlingen med Linden i Nässjö klar – så mycket höjs hyrorna

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har det förekommit historiska höga yrkanden på förhandlingsbordet enligt Hyregästföreningen. Nu har föreningen och fastighetbolaget Linden i Nässjö kommit överens om en hyreshöjning på 3,85 procent.

När förhandlingarna började ville Linden höja hyrorna med 5,3 procent. Till slut enades parterna om en lägre höjning. Från och med 1 januari 2023 höjs hyrorna med 3,85 procent för majoriteten av Lindens 1 700 lägenheter. För de nyproducerade lägenheterna gäller istället en höjning på 1,5 procent.

– Dialogen mellan oss och bolaget har varit bra. Vi och Linden var överens om att det är viktigt med en jämn och förutsägbar hyresutveckling som är stabil över tid, skriver Odisho Anwya, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande.

Nöjda med förhandlingen

Fastighetsbolagets vd Tomas Sandstedt uppger att de är nöjda med hyresförhandlingen och att den förts i god ton. Trots detta hade de önskat en högre höjning på grund av det ekonomiska läget.

– Vi skulle ha behövt 6,2 procent för att hålla jämna steg med ökningarna. Eftersom det inte blev så är det klart att det kommer bli mindre underhåll i allmänhet av våra fastigheter, säger Tomas Sandstedt, vd på Linden, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.