Foto: SVT

Ilan de Basso kandiderar till Europaparlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet i höstas sitter kommunalrådet Ilan de Basso (S) med i styret av Jönköping på en rad tunga poster. Om Socialdemokraterna gör ett bra val till Europaparlamentet kan han istället bli ledamot i Europaparlamentet.

– Jag tycker inte att jag sviker väljarna här, jag kommer att fortsätta vara politiskt verksam i Jönköping om jag kommer in och tar med mig de erfarenheter jag har av kommunpolitiken in i Europaparlamentet, säger Ilan de Basso.

Han har varit kommunalråd i Jönköping sedan 2010. Efter valet i höstas så finns han och Socialdemokraterna med i den styrande koalitionen i Jönköping tillsammans med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

EU-valet 2019

Tror på plats i parlamentet

Nu är han sjätte namn på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentsvalet. I det förra valet för fem år sedan tappade partiet ett mandat, tas detta tillbaka innebär det att Ilan de Basso tar plats i parlamentet kommande mandatperiod.

– Jag tror att vi har väldigt goda chanser att ta ett sjätte mandat genom att bedriva en bra valrörelse. Så jag känner en stor optimism, men det är inget som kommer av sig självt, det krävs hårt arbete fram till den 26 maj, säger Ilan de Basso.

Vilka är de största utmaningarna för EU de kommande åren?

– Det är att hålla ihop unionen och att dra samarbetet i samma riktning. Att slå fast att det är de demokratiska värderingarna som gäller för alla medlemsstater. Jag skulle vilja se tydligare sanktionsmöjligheter mot de länder som uppenbart bryter mot EU-stadgan, säger Ilan de Basso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet