Ilska över indragna busslinjer

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer ett antal av länets busslinjer att ställas in vilket drabbar arbetspendlare som inte har något annat alternativ.

Totalt stängs 21 linjer ner helt i sommar och det är nio fler än förra året. Förklaringen är enligt Länstrafiken att de valt att satsa på fler turer där de ser att fler åker.

LÄS OCKSÅ: Marie kan inte ta bussen till jobbet

– Vi beklagar att några kommer drabbas av det här, men vi kan inte garantera att alla länets invånare kan pendla till och från sitt arbete med kollektivtrafik. Det är inte lösbart med de ekonomiska ramar vi har, säger Erik Andersson trafikplanerare på Länstrafiken i Jönköping.

Göran Aronsson kör buss mellan Hillerstorp och Forsheda och han är kritisk till att linjen tar sommaruppehåll.

– Jag tycker det är dåligt för servicen på landsbygden ska ju inte bli sämre. Har man inte tillgång till bil kan man ju inte ta sig till jobbet.

För farligt att cykla

Mellan Kulltorp och Hillerstorp är det ca en mil, men de bussresenärer vi träffar menar att sträckan är för farlig att cykla på.

– Jag förstår att ingen vill cykla här. Det är mycket tung trafik och det är smalt att passera, säger Göran Aronsson.

Bussneddragningen blir också märkbar för ett av länets största turistmål, High Chaparral utanför Hillerstorp. 238:an är den enda buss som går här men lagom till att parken öppnar så finns det ingen buss som går hit. Så har det varit länge, men i år förlängs stoppet med ytterligare en månad.

– Vi har många besökare som ringer oss och frågar hur man kan komma hit med tåg och då kommer de ofta till Värnamo eller Gnosjö men sedan är det stopp, säger Philip Erlandsson verksamhetschef på High Chaparral. Det är trist, för det hade varit en konkurrensfördel för oss om man kunde ta bussen hit. Idag får vi hänvisa till tåg och bussresenärer till taxi.

Men enligt Länstrafiken är inte High Chaparral i främsta hand ett kollektivtrafikmål eftersom de flesta besökare väljer bilen.

– Vi tycker att vi har rätt strategi att satsa på de trafikstråk där flest åker, säger Erik Andersson på Länstrafiken.

– Jag kan förstå det på ett vis eftersom det mest är ungdomar i skolan som åker med bussen, men det är också andra som arbetar, säger Marie Nielsen.

Enligt Länstrafiken har de resenärer som ändå behöver åka buss möjlighet att beställa tre tur- och returresor med närtrafik under sommarperioden, men då under speciella tider som inte är avsedda för arbetspendling.

Turer i länet som ställs in i sommar:

117  Habo – Älgafall

130 Jönköping – Malmbäck

151 Tranås – Gränna

160 Tranås – Aneby

238 Forsheda – Hillerstorp

239 Gnosjö – Kulltorp

246 Gislaved – Broaryd

248 Smålandsstenar – Reftele

254 Gnosjö – Hillerstorp

271 Värnamo – Lammhult

275 Bolmsö – Värnamo

313 Nässjö – Bodafors

314 Nässjö – Flisby

326 Eksjö – Jönköping

352 Vetlanda – Nye

355 Vetlanda – Skirö

356 Eksjö – Värne

360 Sävsjö – Eksjö

362 Sävsjö – Hjälmåkra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.