Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialistsjuksköterska Eva Berglund berättar om en stor vilja att hjälpa till på IVA i rådande läge. Men personalen känner sig samtidigt utnyttjad. Foto: Gustaf Söderström / Kristin Renulf / SVT

Ilska på IVA: Ingen ersättning för flyttad semester

Uppdaterad
Publicerad
Flera sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen på Ryhov i Jönköping är starkt kritiska till hur regionledningen har hanterat planeringen kring den stundande semestern. Ännu är ovissheten kring schemat stor och ingen kompensation erbjuds dem som är villiga att flytta ledigheten.

Eva Berglund är specialistsjuksköterska och enligt henne är situationen ohållbar.

– Vi är väldigt trötta. Vi vill bidra i den här situationen men vi måste få återhämtning. Vi känner oss utnyttjade.

I ett öppet brev där situationen för sjuksköterskorna inom intensivvården beskrivs, kräver flera ur personalen tydliga besked om semester, rimliga arbetsförhållanden med tid för återhämtning och ekonomisk kompensation för dem som flyttar eller kortar ner sin semester på grund av rådande läge.

Men samtidigt är det ju en väldigt speciell situation som råder nu?

– Det är vi fullt medvetna om. Vi förstår att det är svårt för ledningen, men när vi började larma om detta redan för flera veckor sedan kan vi tycka att man borde kunnat haft en bättre beredskap.

Ingen ersättning diskuteras

Kjell Ivarsson som är sjukvårdsdirektör för verksamhetsområdet kirurgisk vård, beklagar situationen men säger att det har varit svårt att ge tidigare besked om semester eftersom man velat få ett bättre underlag för att få en bra prognos över hur rustad sjukvården behöver vara under sommaren.

Beskedet nu är att alla ska få semester, men det blir ingen ekonomisk kompensation för flyttad eller nerkortad ledighet.

– Vi ser först och främst att vi kan erbjuda ledighet under de veckor som sommarsemestern är. Sedan får vi ha individuella diskussioner med medarbetare och deras närmaste chef om hur vi på bästa sätt kan lösa ut den ledigheten.

Men det blir alltså ingen ekonomisk ersättning?

– I nuläget har vi inte den dialogen.

För Eva Berglund och många andra finns ovissheten kring sommaren kvar trots beskedet att det blir semester för alla.

– Vi vet fortfarande inte när vi ska få vår semester, och det är redan beviljad semester som hänger i luften. Vi vet ju inte hur länge det här kommer fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet