I klippet berättar butikschef Joachim Hylén om varför han utlyst tävlingen där belöning på 20 000 kronor utlovas. Foto: Hanna Källebring / SVT

Efter inbrottet – Joachim publicerar ljud och bild på misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Knappt två månader efter att bensinmacksbutiken Frendo i Mullsjö fick inbrott, har polisens utredning lagts ner. Men butiksägaren har inte gett upp hoppet om att fallet ska lösas. Han tar nu till ett lite ovanligt grepp där han visar upp delar från övervakningsfilm och publicerar ljudfiler från inbrottet.

Joachim Hylén säger att han har fått nog efter att flera verksamheter i Mullsjö har drabbats av inbrott den senaste tiden. Det är en anledning till att han startat tävlingen, där bästa tips som leder till att någon åtalas för inbrottet i hans butik, belönas med 20 000 kronor och gratis biltvätt i ett år. Något som Jönköpings-Posten var först med att berätta.

– När politiker och polis inte klarar av att styra upp situationen då får man komma på andra alternativ för att kanske stävja samhällsutvecklingen, säger han.

Steg för steg avslöjas fler detaljer om inbrottet. Det började med en bild på en av tjuvarna och nu har även en ljudfil från inbrottet publicerats.

Men är det inte risk att du hänger ut personer?

– Nej, det tycker jag inte. Vi hänger inte ut någon.

”Ovanligt grepp”

Enligt polisen är det här sättet att agera ovanligt. Utredningschef Pierre Bokor säger att han inte känner till något tidigare fall där målsägaren agerat på det här viset.

– Hur en målsägare väljer att använda information som han har är inte något som polisen lägger sig i egentligen.

Men gör han polisens jobb?

– Det kan man tycka, men vi har vissa ramar att förhålla oss till rent utredningstekniskt och straffrättsligt. Vi har samma information som han går ut med nu men har inte kommit vidare i utredningen.

I klippet ovan hör du Joachim Hylén berätta hur det hittills har gått med att få in tips för att klara upp brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.