Det är influensa typ B som dominerar i år, konstaterar smittskyddsläkare Malin Bengnér. Foto: SVT

Influensan kulminerar och vaccinet har brister

Publicerad

Nu kommer veckorna då årets influensa kulminerar. Statistik för Jönköping län visar att det influensa typ B som dominerar – och inte typ A, som det brukar vara. Samtidigt står det klart att vaccinet inte hjälper så bra.

Just nu är många sjuka i influensa och smittskyddsläkare Malin Bengnér har tagit fram färsk statistik för Jönköpings län. Den visar att det är influensa B som dominerar i år – och inte influensa A, som det brukar vara. Detsamma gäller för Sverige som helhet.

– Man får precis samma symptom med feber och hosta, ont i kroppen och kan inte känna någon större skillnad på influensa A eller B. Möjligen är det väl så att influensa A är ändå det som slår allra hårdast mot de äldre sjuka, säger Malin Bengnér.

Totalt sett är det inte onormalt många influensafall. Vintern 2015-2016 var det betydligt fler som fick influensa än de två senaste vintrarna.

Vaccinet sådär

Många har vaccinerat sig, särskilt äldre, men vaccinet är inte så effektivt i år. Tillverkningen baseras på Världshälsoorganisationens gissningar om vilken influensatyp som är på gång – och i år gissade WHO helt enkelt fel.

– Årets vaccin har inte helt perfekt matchning med det influensavirus som cirkulerar. Det är inte någon toppeneffekt av vaccinet, säger Malin Bengnér.

– Det är inte verkningslöst, det ger ett visst skydd, men det har varit bättre tidigare år, om man säger så. 

Det är ganska lätt att skilja influensa från en vanlig förkylning.

– Ja, det klassiska är ju att man går snabbt från frisk till jättesjuk. Man känner sig eländig, hög feber, värk i kroppen, torr hosta som river i bröstet.

För att skydda sig rekommenderar Malin Bengnér att vara noga med handhygienen. Mycket smitta får vi i oss genom att vi får virus på våra fingrar och händer.

– Sedan är man där och petar sig lite i ansiktet, öga, näsa och mun utan att tänka på det, konstaterar Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.