Nu behöver de boende inte längre vara oroliga för att dricka av vattnet. Foto: TT / FREDRIK SANDBERG

Inga spår av virus i dricksvattnet i Marieholm

Uppdaterad
Publicerad

Dricksvattnet i Marieholm innehåller inga spår av det virus som orsakade ett utbrott av kräkningar och diaréer tidigare i år. Det visar den senaste tidens provtagningar.

Det var i maj i år som Gnosjö kommun fick rapporter om att flera personer mått dåligt efter att ha druckit av vattnet i Marieholm. De hade drabbats av kräkningar och diarréer. I väntan på provsvar uppmanades de boende att koka sitt vatten.

Först gjordes två provtagningar, som inte visade på några fel av dricksvattnet. När informationen kom att de insjuknade drabbats av ett så kallat Novovirus, gjordes ytterligare en provtagning för att leta efter detta virus i dricksvattnet. Men inte heller den provtagningen visade på några spår av virus.

Slutlig analys

Den slutliga analysen är alltså att det inte var dricksvattnen som orsakade utbrottet. Varken sjukvård eller kommun kan däremot förklara varifrån smittan kommit.

– Det har spekulerats från alla håll och kanter, vilket ju är farligt att göra. Men alla är lika frågande varifrån det kommit, säger Jan Sandberg, som arbetar som teknik- och fritidschef på Gnosjö kommun.

Jan Sandberg har inte fått in några uppgifter om att fler nu insjuknat.

Tanktransporter upphör

Tanktransporterna till Marieholm kommer från och med imorgon fredag att upphöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.