Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar markägaren Pontus Norrman om vad det innebär för honom att ha tre vindkraftverk på sin mark. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Inkomst från vindkraft blir hjälp för markägare i tuffa ekonomiska tider

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen invigs Vindin Vedbos vindkraftparker i Knohult och Älgön i kommunerna Aneby och Jönköping. Markägaren Pontus Norrman har tre verk på sina ägor.

– Det ger ju en inkomst för att kunna driva gården där det varit ett tufft läge med högre räntor och amorteringar.

Totalt är det 20 vindkraftverk som ska producera cirka 300 gigawattimmar el per år, vilket motsvara ungefär årsförbrukning hos 44 000 hushålll. De första avtalen skrevs redan 2010, men vägen till att parken har tagits i drift har varit lång. Det har varit överklaganden, ekonomiska fluktuationer på marknaden, ägarbyte och en pandemi.

– Det är ju 13 år sedan mina föräldrar skrev det första avtalet, sedan förnyade jag det för några år sedan, säger Pontus Norrman.

Just nu betyder avtalet en betydande inkomstkälla varje år för honom, något som hjälper honom att driva gården när räntor och elkostnader har ökat.

I klippet hör du honom berätta mer om hur han ser på vindkraftsparken i Knohult.

Invigning i bygdegård

Motståndet mot etablering av vindkraftsparker är ofta stort från boende i närområdet. Oro för buller, skuggning och störande ljus lyfts ofta fram som problem. Christina Hillforth, utvecklingsansvarig i norden på NTR, säger att de när det gäller skuggningen alltid försöker att se till att verken är avstängda de tider på dygnet och året som skuggning kan förekomma.

När det gäller varningsljuset på vindkraftverken skulle hon och branschen vilja se att de i framtiden endast behöver vara igång när det är flygplan i närheten. Det tror hon skulle minska det störande momentet.

NTR avsätter enligt ett avtal varje år pengar, så kallade bygdemedel, som kommunerna Aneby och Jönköping får fördela till olika lokala projekt i bygden.

– I år är det 360 000 kronor som går till elva projekt.

Några projekt presenteras under eftermiddagens invigning i Bälaryds bygdegård där det också kommer att bjudas på förtäring, underhållning och panelsamtal. Det kommer också finnas möjlighet för en runttur i vindkraftsparkerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.