I klippet ovan berättar inrikesminister Mikael Damberg om vilka åtgärder regeringen vill vidta för att undvika eller minska skadeverkningarna av dåd likt det i Vetlanda i framtiden. Foto: Mikael Fritzon/Jonas Ekströmer/TT

Inrikesministern hade digitalt möte med Vetlandapolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg hade på tisdagen digitala möten med polisen och kommunledningen i Vetlanda om knivdådet för några veckor sedan.

– Jag hade ju kontakt med kommunledningen precis när det här fruktansvärda dådet hade inträffat. Nu ville jag återkomma, lyssna och se vilka lärdomar man dragit och hur samarbetet mellan kommunen och polisen fungerade och vad ser vi framför oss i utvärderingen och vägen framåt, säger Mikael Damberg.

Fler poliser i landet

Inrikesministerns viktigaste budskap är att regeringen kommer att fortsätta att se till att det blir fler poliser i landet.

Våldsdådet i Vetlanda

Vetlanda har ingen polisstation på orten – borde fler städer i landet i Vetlandas storlek ha det?

– Det är ju polisen som avgör var de sätter in sina polisresurser. Jag vet att när polisen regionalt funderar på hur de tillkommande polisresurserna ska användas kommer man att vilja prioritera områdespoliser, människor som är närvarande och kan jobba brottsförebyggande, säger Damberg.

Det tog ungefär en kvart innan första polispatrull var på plats i Vetlanda efter att larmet om dådet kom – är det rimligt lång tid?

– Det är en svår fråga och det där utvärderas ju av polismyndigheten själv och den utvärderingen måste få bli klar. Men jag menar att polisen i Sverige har blivit otroligt mycket bättre på att ingripa mot just pågående dödligt våld.

Kommunalrådet om mötet

Kommunstyrelsen ordförande Henrik Tvarnö (S) berättar lite kort om det timmeslånga mötet med inrikesministern.

– Han undrade lite allmänt om hur samarbetet mellan kommunen och polisen fungerat och vi tycker att relationen med polisen har varit god under den här händelsen.

Är det tillräckligt med poliser i Vetlanda?

– Jag slåss ju för att Vetlanda ska ha fler poliser, men samtidigt är det ju polisen som måste bestämma hur de ska organisera sig. Det vore populistiskt enkelt att hävda att vi ska ha en polisstation i Vetlanda, men man måste ju våga se den större bilden också, säger Henrik Tvarnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet