Emil Gustavsson ordförande Sveriges Elevkårer

”Integritetskränkande och skapar otrygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Sveriges Elevkårer är starkt kritiska till att Njudungsgymnasiet nu tar in narkotikahundar på skolan.

Sveriges Elevkårer är en organisation för elevkårer på gymnasiet som totalt organiserar 82 000 elever i hela landet. Ordförande är Emil Gustavsson och han menar att otryggheten för eleverna ökar i och med Njudungsgymnasiets beslut att ta in narkotikahundar på skolan fyra gånger om året.

– En rektors största ansvar är att värna om elevernas trygghet. Det här är integritetskränkande och skapar istället en otrygghet. Det i sin tur har inverkan på utbildningen, säger Emil Gustavsson.

Han menar att det måste finns en konkret misstanke mot en särskild person om narkotikahundar ska användas. Inte för att bara söka runt på måfå.

– Man kan istället jobba förebyggande. Upplysa om vad narkotikaanvändning kan leda till. Stärka upp elevhälsan, se till att elever mår bra så att de inte vänder sig till droger.

Avstängning beklämmande

Organisationen Sveriges Elevkårer tycker också att det är problematiskt att de elever på Njudungsgymnasiet som vägrat lämna urinprover, har stängts av.

– Att stänga av elever på de grunderna är beklämmande och problematiskt, säger Emil Gustavsson. Elever ha ingen skyldighet att lämna urinprov. Här gäller samma som i vilket annat narkotikafall som helst. Det är integritetskränkande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer