Gårdagens utspel om att Kristdemokraterna vill använda biståndsmedel för att bygga fängelser utomlands får intern kritik. Eksjöpolitikern Mattias Ingeson kallar det för ett ”feltänkt och ett olyckligt utspel på flera sätt”. Foto: pressbild/SVT

Intern kritik mot KD-utspel om utländska fängelser

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens utspel om att Kristdemokraterna vill använda biståndsmedel för att bygga fängelser utomlands får nu intern kritik. Eksjöpolitikern Mattias Ingeson kallar det för ett ”feltänkt och ett olyckligt utspel på flera sätt”.

Kristdemokraterna vill använda pengar från den svenska biståndsbudgeten för att hjälpa till med att bygga fängelser i andra länder, dit utländska medborgare dömda i Sverige ska kunna skickas för att avtjäna sina straff. Enligt partiledaren Ebba Busch är det ett sätt att hantera platsbristen i svenska fängelser.

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, sa Ebba Busch under gårdagen.

Politiska poäng

Men Mattias Ingeson från Eksjö, som tidigare bland annat varit ersättare för Andreas Carlson (KD) i riksdagen, tycker att förslaget är fel, åtminstone så som det presenterats. I ett inlägg på sociala medier kritiserar han partiet för att försöka ta politiska poäng.

”Att bidra till att bygga infrastruktur som fängelser kan vara bistånd, om det är en del av ett långsiktigt utvecklingssamarbete med syfte att stärka landets rättsväsende och samhälle. Men om motivet snarare är att kunna förvara fångar från Sverige till en billig peng och göra en politisk poäng av det är det mer än tveksamt”, skriver han.

Uppenbart ofärdigt

Flera partikollegor har delat hans inlägg och Mattias Ingeson säger att han fått många positiva reaktioner från såväl partikamrater som vänner.

– Även Kristdemokraterna söker alternativ för att komma till rätta med gängkriminalitet och brottslighet, men det här förslaget uppfattar nog de flesta som ett budskap som ska signalera krafttag mot brott och kittla de som gillar en invandringskritisk linje, vilket jag beklagar. Förslaget är uppenbart ofärdigt, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.