– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger Ebba Busch. Foto: Jessica Gow/TT

Kristdemokraterna: Bygg fängelser utomlands med biståndspengar

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill använda pengar från den svenska biståndsbudgeten för att hjälpa till med att bygga fängelser i andra länder, dit utländska medborgare dömda i Sverige ska kunna skickas för att avtjäna sina straff. På så sätt skulle platsbristen i svenska fängelser kunna minskas, rapporterar Ekot.

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Flera partier,  bland annat Kristdemokraterna, har tidigare föreslagit att Sverige ska hyra anstaltsplatser utomlands, eftersom det råder platsbrist på svenska fängelser.

Vill ta 1,8 miljarder från biståndet

Men nu föreslår Kristdemokraterna att staten tar pengar från biståndsbudgeten – 1,8 miljarder kronor under en fyraårs-period – för att renovera och bygga fängelser utomlands, till exempel i länder som i dag inte respekterar mänskliga rättigheter, för att få till stånd fängelser som är mer humanitära.

Partiet föreslår även kriminalvården får ett extra anslag på 400 miljoner kronor nästa år, för att sluta avtal med länder för att på så sätt kunna placera fångar i deras fängelser.

Ebba Busch säger till Ekot att hon räknar med att mellan 400 och 500 fångar till att börja med skulle kunna placeras i utländska fängelser. Fokus är personer som efter avtjänat straff dömts till utvisning.

Utländska fängelser kommer ”självklart inte” hålla svensk standard

En fånge ska inte kunna säga nej till en placering i ett fängelse utomlands, säger Ebba Busch som gärna ser att Sverige tecknar avtal med länder som Somalia och Afghanistan.

Enligt Ebba Busch skulle de svenska biståndspengarna kunna säkerställa en en god fångvård utomlands, även om de inte kommer hålla samma kvalité som i Sverige.

– Det kommer självklart inte kunna vara fullgod svensk standard, säger Ebba Busch.

På frågan om hon inte är osäker på att personer som dömts i Sverige får en bra behandling i utländska fängelser, svara Ebba Busch:.

– Som med allt biståndsmedel kommer vi att behöva följa upp hur pengarna används. Men om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.