Dominic Williams, curator. Foto: SVT

Internationell festival i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Gäster från elva olika länder deltar i 60 olika event runt om i staden.

Den här veckan pågår ”at the Fringe” i Tranås. At the Fringe kan översättas till ungefär ”i marginalen”. Den första Fringe-festivalen skapades 1947 i Skottland som en parallell fest till den stora Edinburgh International Festival. Idén bygger mycket på att besökarna själva bidrar och framför till exempel egenskriven poesi.

Internationella gäster

— Vi samlar författare och konstnärer från olika länder. Temat för de som kommer hit handlar om att dela med sig av sin kultur såväl som sitt kreativa arbete. Det ger en möjlighet för Tranås och regionen att skapa sammanhållning och en kreativ identitet för de boende här och ger dem en chans att träffa internationella gäster, säger poeten och curatorn Dominic Williams, från University of Wales Trinity Saint David.

En veckas festival

I Tranås har evenemanget arrangerats fyra gånger och det här året hålls 60 kulturella event inom poesi, teater, film, dans och konst. På onsdagen var temat film och på torsdagen fokuseras mest på HBTQ. Festivalen pågår 1-8 juli och arrangörerna är bland andra Studiefrämjandet, Kultivera, Stadsbiblioteket i Tranås och tidskriften Populär poesi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.