Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omar Abou Radi berättar att det kan vara tufft för de internationella eleverna att bli kompisar med svenskar. Speciellt tufft är det för killar, i klippet berättar han vad han upplevt. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Internationella studenter har svårt att få svenska vänner vid Jönköping University

Uppdaterad
Publicerad

En av fem studenter vid svenska universitet och högskolor har upplevt diskriminering. Vid högskolan i Jönköping är det fler män än kvinnor som är utsatta, enligt en enkät från Universitets- och högskolerådet.

I klippet ovan berättar studenten Omar Abou Radi om hur han ser på diskrimineringen.

Det är studenter med bland annat utländsk bakgrund som berättar om vad de upplever i enkäten som Universitets-och högskolerådet har gjort.

– Det här kan inte appliceras på alla, men när jag själv började plugga vid högskolan i Jönköping så var det svårt att smälta in när man inte kunde prata svenska, säger studenten Omar Abou Radi.

– Jag kände mig tvungen att lära mig svenska för att kunna blanda in och skaffa vänner.

Svårt att smälta in

Totalt var det 156 studenter som svarade på enkäten, vilket är en liten siffra jämfört med antal studenter som pluggar vid Jönköping University.

21 procent män svarade att de upplever diskriminering, av kvinnorna var det 17 procent. Övriga svarade att de inte upplevde det.

De studenter SVT pratat med upplever att diskrimineringen är relaterad till svårigheter att smälta in i olika grupper och språkkunnighet.

Å andra sidan upplever vissa studenter, som studerar med internationella studenter, att de inte känner utanförskap. Mastersstudenten Yesith Thomas från Sri Lanka berättar att han inte märker av någon diskriminering.

– I min klass är det väldigt många nationaliteter och utbytesstudenter vilket gör det lätt för oss att umgås allihopa och inte känna utanförskap, berättar han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Jönköping University ser på det vissa internationella studenter upplever att det svårt att ta en plats bland de svenska studenterna. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.