I klippet berättar Louise Söderlund, vd för Isaberg, om hur de klarar sig trots att skidliftarna stod still förra säsongen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Isaberg klarar pandemin tack vare sina sommaraktiviteter

Publicerad

Skidanläggningen Isaberg har de senaste 7-8 åren haft en strategi att bli mer utav en åretrunt-anläggning. En strategi som varit lyckosam.

– Sommarsäsongen står nu för cirka 70 procent av vår omsättning och vi har 32 anställda året runt, säger Louise Söderlund, vd för Isaberg.

Södra Sveriges största skidanläggning har de senaste åren satsat för att kunna erbjuda många aktiviteter för hela familjen även sommartid med bland annat banor för mountainbike. Det har även byggts höghöjdsbanor, äventyrsgolf och en rodelbana på räls, som stod klar i fjol och är öppen året runt.

– Det har varit succé för den med över 140 000 åk där i år, säger Louise Söderlund.

Corona Jönköping

Corona skapade stor osäkerhet

Deras sommarsatsning har varit avgörande för att kunna överleva i år. Förra vinter kunde skidanläggningen inte öppna alls på grund av den milda vintern. Enligt vd:n Louise Söderlund tappade de runt sex miljoner kronor i intäkter på det.

Och när coronapandemin slog till blev det stor osäkerhet även inför sommarsäsongen.

– I april var telefonerna helt tysta och bokningarna försvann. Sedan i maj började det ringa igen och då blev det värsta draget efter våra stugor och campingplatser, berättar Louise Söderlund.

Hemester gynnade anläggningen

Den personal som korttidspermitterades i april fick då gå tillbaka och jobba fullt ut igen. Det var svenskarnas hemester som gynnade anläggningen som erbjuder utomhusaktiviteter för hela familjen.

– De utländska turisterna försvann i sommar, men svenska familjer som kanske inte hittat till oss tidigare kom och det är vi glada för, säger Louise Söderlund.

Med klimatförändringarna talas det om mildare vintrar i framtiden, går det verkligen driva en skidanläggning på våra breddgrader?

– Jag tror att man kommer att kunna åka skidor i Småland även i framtiden. Vi har ju satsat på snökanoner som snabbt kan producera snö om det blir kallt. Får vi bara 5-10 minusgrader under några dagar så kan vi ha hela anläggningen igång på en vecka, säger Louise Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet