Michael Lindberg, som äger skidanläggningen i Mullsjö, hoppas på en snörik och kall vinter. Foto: Ebba Öberg/SVT

Tufft läge för skidanläggning efter mild vinter och corona

Publicerad

En mild vinter och coronapandemin har gjort det tufft för många skidanläggningar i Sverige. Mullsjö alpin tappade i stort sett 90 procent av sin omsättning jämfört med ett normalår.

– Det har varit tufft, säger ägaren Michael Lindberg.

Företaget, som driver anläggningen utanför Mullsjö, genomgår just nu en rekonstruktion, men Michael Lindberg hoppas att han ska kunna driva verksamheten vidare.

– Det återstår några pusselbitar som vi förhandlar om, men jag har goda förhoppningar om att det ska lösa sig. Sedan är det ju vädret som måste gynna oss.

Corona Jönköping

Inget ekonomiskt stöd

Eftersom bolaget befinner sig i en rekonstruktion har de inte rätt att ta emot någon typ av coronastöd.

– Omställningsstödet där man får ersättning för sina fasta kostnader hade varit ett välkommet bidrag i den situation som blev, säger Michael Lindberg.

Nu hoppas han på en säsong som kan komma igång redan till julhelgen och sedan hålla fram till slutet av mars månad.

– Det är det som behövs för att vi ska kunna leva vidare.

Blir det bara några dagar med ihållande kyla kan anläggningen öppna ganska snabbt.

– Vi behöver minst tre minusgrader under 2-3 dygn för att kunna öppna upp anläggningen. Sedan behöver vi ytterligare några dygn för att spruta snö i alla nedfarter, säger Michael Lindberg.

Hålla avstånd

Trots att tuffare coronarestriktioner åter har införts i landet hoppas han kunna öppna anläggningen om vädret tillåter.

– Vi är ju en uteaktivitet och sedan får vi se till så att människor håller avstånd i restaurangen, värmestugan och skidshopen. Och det är jag övertygad om att vi kommer att kunna göra på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet