Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arenan blir den enda i sitt slag i Sverige om den byggs. Se mer i klippet ovan. Foto: Privat/Tengbom

Stor cykelarena planeras byggas i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

En modern cykel-velodrom i en multiarena där det även ska byggas ett hotell bredvid. Det kan stå klart på Östra Hedenstorp i Jönköping 2026.

Markområdet är tilldelat och det finns en entreprenör för att driva projektet. Ritningar för hotell och multiarena är klara och Jönköpings kommun har nu gett tummen upp, först på tjänstemannanivå och nu även politiken.

– En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel, säger Svenska cykelförbundets ordförande Stefhan Klang i ett pressmeddelande.

Kanske byggstart till hösten

Om allt flyter på som entreprenören har tänkt ska bygget kunna starta nu till hösten.

– Jag har hållit på och jobbat med denna frågeställning i sju år. För 1,5 år sedan när de började titta på det här området sa de att Svenska cykelförbundet har förtur. Vi blev sedan kontaktade av en entreprenör som ville bygga ett hotell och en velodrom, säger Stefhan Klang.

Han säger att Jönköping ligger väldigt bra till geografiskt eftersom 93 procent av landets licensierade cyklister finns inom 30 mils radie. Dessutom finns Hallbys mountainbikebana i närheten, där ungdoms-EM i mountainbike hålls nästa år.

Den tänkta velodromen planeras öster om väg 195 öster om Hedenstorps industriområde vid Axamo. Foto: Google Earth

Även annan verksamhet

Tanken är att innerplanen, alltså innanför velodromens cykelbana, kanske ska kunna användas till exempelvis konserter eller andra sporter. Under velodromen är tanken att det ska finnas lokaler till uthyrning, med verksamheter kopplade till idrott, som exempelvis gym och fysioterapeuter,

Politiker positiva

Tekniska nämnden i Jönköping är positiv till förslaget, och tecknade i veckan en så kallad avsiktsförklaring med det företag som vill bygga. Men markförsäljningen är villkorad till att det verkligen blir en sådan anläggning som beskrivits.

Så här kan en cykelvelodrom se ut. Foto: Michael Sohn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.