Foto: Bosse Carlqvist/SVT

J-Södras ordförande: ”Det var den brutala sidan av idrott”

Publicerad

Brommapojkarnas sena kvittering på Stadsparksvallen i går innebar att J-Södra missade kvalplatsen till allsvenskan.

– Det var den brutala sidan av idrotten, där man kastas mellan hopp och förtvivlan, säger Mats Tidstrand, ordförande i klubben.

Några timmar efter den snöpliga avslutningen på årets säsong i Superettan, som slutade med en fjärdeplats och missat kvalspel till allsvenskan, är föreningens ordförande ändå samlad. Den värsta besvikelsen har lagt sig och han ser tillbaka på en bra säsong för klubben.

– Jag tror att fjärdeplatsen är det näst bästa resultatet vi gjort i Superettan och sedan vinner damlaget sin serie och U17- och U19-lagen har gått till allsvenskan. Det är otroligt bra, förklarar Mats Tidstrand.

Tufft ekonomiskt läge

Ekonomiskt har klubben det fortsatt tufft, men där ser ordföranden att det ljusnar. Sedan laget spelade i allsvenskan har lönekostnaderna successivt minskat med 40 procent. I fjol gjorde klubben ett minusresultat på 1,3 miljoner kronor och i år har klubben budgeterat för ett underskott på drygt två miljoner kronor.

– Vi hamnar någonstans där. Vi har en plan för en anpassning sedan vi senast var i allsvenskan och då bär vi med oss vissa ryggsäckar som inte går att anpassa ner på en gång. Nästa år är vår bedömning att vi är igenom saneringstiden och redovisar ett positivt resultat, säger Mats Tidstrand.

För att få förlängd elitlicens måste klubbarna ha positivt eget kapital. Efter förra årets säsong hade J-Södra ett positivt eget kapital på 3,7 miljoner kronor.

Är det någon risk att ni inte klarar elitlicensen i år?

– Nej, den klarar vi.

Finns det några spelarförsäljningar som kan ge klirr i kassan?

– Ja, det tror jag absolut. Vi är ett topplag i Superettan och det betyder ju att kvalitén på vår spelartrupp är väldigt hög, så det är självklart att det är ett antal spelare som är attraktiva på spelarmarknaden, säger Mats Tidstrand.

I somras var backen Alexander Jallow på väg bort från klubben, men affären med IFK Göteborg gick inte i lås. Är han på väg bort nu?

– Det kan jag inte uttala mig om, men det är klart att det finns ett fortsatt intresse för en spelare som Alexander Jallow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.