Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonatan Lilja som är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet anser att vildsvinsattacken under onsdagsförmiddagen var något ut över det vanliga. Foto: Alice Netinder/ Gerhard Lachs/TT/

Jägare om vildsvinsattacken: ”Extremt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som känner oro efter gårdagens förmodade vildsvinsattack mot en jägare i ett skogsparti strax utanför Eksjö. Men Jonatan Lilja som är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Jönköpings län, menar att vildsvin egentligen inte är särskilt farliga.

– Dom är betydligt mer rädda för dig än vad du är för dom.

Jonatan Lilja säger att gårdagens vildsvinsattack som orsakade jägarens död är en extremt ovanlig händelse, och att det är första gången i svensk historia en sådan här olycka med dödlig utgång sker.

– Jag tror inte att Svenska Jägareförbundet kommer se annorlunda på vildsvinsjakt efter denna händelse. Det är mer vanligt att du skadas i transport till eller från jaktplatsen än att du skadas i samband med jakt, säger han.

Hittades död i jakttorn

Polisen undersöker om jägaren möjligen kan ha skadeskjutit vildsvinet och sedan attackerats. Mannen tros sedan ha tagit sig upp i det jakttorn där han hittades avliden på onsdagsmorgonen.

Hör jaktvårdskonsulenten från Svenska Jägareförbundet Jonatan Lilja om vad du ska tänka på om du möter ett vildsvin i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.