Nu ska socialnämnden och socialtjänsten i Gislaved inspekteras av JO Thomas Norling. Foto: Johanna Hanno/JO/SVT

JO granskar kritiserade socialtjänsten i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen Thomas Norling inleder nu en serie inspektioner vid fyra mindre kommuners socialtjänster som tidigare uppmärksammats med allvarliga brister. Först ut blir Gislaveds kommun. 

Syftet med inspektionerna är att granska hur väl socialtjänsterna hanterar de rättssäkerhetsfrågor som finns vid bland annat tvångsvård av unga. JO har valt att rikta in sig på mindre kommuner eftersom det mer sällan görs inspektioner där.

Brist på barnperspektiv

De fyra kommunernas socialtjänster har tidigare fått kritik från JO bland annat för att de haft svårt att uppfylla de förvaltningsrättsliga kraven. Kritiken har även gällt brist på barnperspektiv i handläggningen av ärenden.

– En myndighet måste följa de regler som finns för att värna om enskildas rättssäkerhet. Jag kommer nu särskilt att granska hur socialtjänsterna hanterar frågor som rör barnets bästa och barnets rätt att komma till tals utifrån Barnkonventionens bestämmelser, säger JO Thomas Norling i ett pressmeddelande.

Den första inspektionen gäller socialnämnden i Gislaveds kommun. Vilka övriga kommuner som ingår i inspektionsserien kommer att meddelas senare.

Inspektion – så går den till

• En inspektion innebär att justitieombudsmannen tillsammans med medarbetare går igenom akter och andra dokument.

• JO har som regel även samtal med myndighetens ledning och tjänstemän under inspektionens gång.

• Inspektioner kan vara såväl oanmälda som anmälda i förväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.