Bilden föreställer en annan flicka. Foto: TT/Arkivbild

JO riktar kritik mot socialtjänsten i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad
Justitieombudsmannen (JO) riktar nu kritik mot socialnämnden i Sävsjö kommun. Anledningen är att socialtjänsten placerade en flicka på HVB-hem utan att mamman samtyckt till vården.

Enligt beslutet fick kvinnan sina barn omhändertagna av socialtjänsten efter en orosanmälan och ett av barnen placerades på ett HVB-hem tillsammans med sin pappa, alltså ett så kallat hem för vård eller boende.

Men några veckor senare upphävde förvaltningsrätten omhändertagandet av barnen. Socialnämnden beslutade då att flickans placering på HVB-hemmet skulle fortsätta och pappan samtyckte.

Kvar nästan en vecka

Hon blev därför kvar där nästan en vecka till innan nämnden beslutade att avbryta vården.

Mamman anmälde då Sävsjö kommun till JO eftersom hon inte lämnat något samtycke till den fortsatta placeringen och JO ger nu henne rätt.

Båda måste samtycka

JO konstaterar att socialnämnden inte får besluta att ett barn ska vårdas på HVB-hem med stöd av socialtjänstlagen om inte båda vårdnadshavarna samtycker.

”Nämnden borde därför tidigare än vad som blev fallet ha sett till att placeringen upphörde. För bristerna i den formella handläggningen förtjänar socialnämnden kritik”, skriver JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer