Bilteknikern Samuel Lägervik har tio år i yrket. Foto: SVT

Jobben i bilverkstäderna allt mer avancerade

Publicerad

I takt med att bilarna som vi kör blir allt mer avancerade med otaliga elektroniska system har även jobbet som bilmekaniker ändrats. Det blir allt mindre skruvande och istället mer jobb med sofistikerad elektronik.

Han tror inte att gymnasieutbildningarna har hängt med i den snabba utveckling som skett på bilverkstäderna

– Fordonsutbildningarna släpar nog ganska långt efter själva utvecklingen, säger han.

Brist på personal i hela landet

Samtidigt är det svårt att rekrytera ny personal i bilbranschen visar en rapport från Transportföretagen. Nationellt handlar det om 5 300 personer som behövs på tre år. I Jönköpings län där Samuel Lägervik arbetar kommer det under samma period behöva anställas 240 personer.

– Vi skulle behöva en till här på verkstaden, men det är svårt, berättar Samuel Lägervik.

Bland verkstadsanställda som SVT Nyheter Jönköping talat med tror flera att bilden av det smutsiga och bullriga yrket som bilmekaniker lever kvar, och att det kan hindra unga från att söka sig till branschen. Men Samuel Lägervik tror samtidigt att yrkets förändring mot att hantera allt mer avancerad elektronik gör att det är svårare för branschen att hitta kompetent personal.

I klippet ovan berättar bilteknikern Samuel Lägervik om hur hans jobb på bilverkstaden i Värnamo har förändrats de senaste tio åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.