Rebecca Sülla Jansson vill arbeta med mode. Foto: SVT

Mässa ska hjälpa fler att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Att mötas och knyta kontakter. Det lockade flera tusen personer till Jobbmässan i Jönköping i jakten på ett nytt arbete.

– Drömjobbet är inom mode och design, som jag utbildat mig inom på gymnasiet, säger 23-åriga Rebecca Sülla Jansson.

Madonna Hanna Foto: SVT

Madonna Hanna kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. I sitt hemland arbetade hon bland annat med försäljning och design. Nu pluggar hon svenska och besöker jobbmässan i hopp om att hitta ett arbete. Även hon är intresserad av att arbeta inom design, men har flera framtidstankar:

– Jag vill jobba som innesäljare, kan också tänka mig att utbilda mig till förskollärare eller att arbeta som personlig assistent, säger hon.

Just mode och design är inte det som toppar listan över lediga jobb i länet. Istället är det inom industri, lager och omsorg som det finns många arbeten att söka just nu enligt Arbetsförmedlingen.

Flera tusen besökare

Josefin Berndtson på arbetsförmedlingen i Jönköping Foto: SVT

På jobbmässan i Jönköping ställde ett hundratal företag från Sverige och andra länder ut på onsdagen. Förutom möten kunde de flera tusen besökarna ta del av seminarier, få hjälp att spela in en video till sitt cv och göra jobbintervjuer.

– Idag är personligheten en av de saker som är viktiga vid en anställning, inte bara de formella kunskaperna. Vi tror att den mötesplats som vi ordnar här med arbetsförmedlingen och kommunen bakom oss, är en möjlighet för människor att komma fram utanför sitt cv och göra intryck med sin person. Att få visa att man är ett guldkorn, säger Josefin Berndtson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Lokförarutbildning

Roger Hultkvist från Växjö Foto: SVT

Roger Hultkvist från Växjö har nyligen kommit hem efter att ha varit ute och rest i världen.

– Jag är här och skakar lite händer, plockar visitkort och visar upp mig. Planen är att komma in på en lokförarutbildning. Om jag inte gör det, flyttar jag upp hit till Jönköping och hittar förhoppningsvis ett jobb, säger han.

När SVT Nyheter Jönköping träffar Rebecca Sülla Jansson i vimlet på mässan har hon inte sett något designjobb där, men fick andra uppslag.

– Absolut. Det finns massor här som jag stött på, som jag aldrig tänkt mig att jobba inom innan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.