Arkivbild Foto: Anders Wiklund/TT

Jobbstressen slår hårt mot länets tjänstemän

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje privat tjänsteman i Jönköpings län har så svårt att koppla bort jobbet på fritiden att det påverkar sömnen negativt.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen visar att många av länets privata tjänstemän upplever det svårt att koppla bort jobbet under sin lediga tid.

En av fem tillfrågade säger också att det gått så pass långt att tankarna på jobbet påverkar nattsömnen negativt.

– Det är orimligt. Det måste till en balans mellan jobb och fritid, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Närmare var tredje person upplever också att arbetet påverkat relationen med familj och vänner.

Undersökningen bygger på svar från närmare 2800 personer.

– Många tjänstemän älskar sitt jobb men du ska inte behöva tänka på jobbet utanför arbetstid. Att inte kunna släppa tankarna på jobbet tar tid från den återhämtning som alla behöver, säger Martin Linder i ett pressmeddelande.

Fem situationer som visar att du inte kan släppa jobbet:

1. Du är alltid trött

Du går och lägger dig tidigt, sover bort hela helger och gör allt för att bli piggare. Trots detta känner du dig aldrig riktigt utvilad. Sömnproblem är en av de vanligaste signalerna på att något inte står rätt till.

2. Du är ständigt irriterad

Överdriven irritation är ofta en konsekvens av för mycket stress. Om du märker att du plötsligt har börjat irritera dig på människor runt omkring dig som du tidigare tyckte om bör du vara uppmärksam.

3. Migrän eller spända axlar och nacke

När du upplever stresspåslag är det vanligt att du omedvetet spänner axlar och nacke vilket i sin tur kan leda till spänningshuvudvärk eller migrän. Sömnbrist orsakad av stress kan också vara en bidragande faktor till värken. 

4. Du har hjärtklappning och yrsel

Om du ofta upplever yrsel eller hjärtklappning utan att ha ansträngt dig nämnvärt fysiskt betyder det att kroppen befinner sig i ett stressläge och behöver vila. Tryck över bröstet och illamående är också vanligt vid överansträngning av hjärnan enligt Hjärnfonden.

5. Närminnet sviker dig

Stress gör att minnet tar stryk – jobbmöten glöms bort och orden försvinner. Ibland kan det gå så långt att du glömmer vägen hem eller hoppar på fel buss eller tunnelbana. Händer detta ofta bör du se upp och sakta ned tempot för att låta hjärnan vila. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.