Foto: Handout/Simon Stanford, TT

Johan Gustafsson får rekordbelopp efter kidnappningen

Uppdaterad
Publicerad

Johan Gustafsson från Värnamo, som satt kidnappad i Mali nästan sex år, får drygt 1,1 miljoner i ersättning från Brottsoffermyndigheten. Det är den högsta enskilda summan en person fått vid ett tillfälle.

– Jag är väldigt tacksam, säger Johan Gustafsson.

Det var i november 2011 som Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaida i Timbuktu i Mali vid en resa med motorcykel. Först sommaren 2017 frigavs han, och kunde återvända till Sverige. Nu får han ersättning från statliga Brottsoffermyndigheten.

– Han har utsatts för ett otroligt lidande. Man kan aldrig återgälda de här åren, men det kan förhoppningsvis ge viss upprättelse att han nu får statlig ersättning, säger Anna Sundén Larsson vid Brottsskadeenheten.

Svensk man kidnappad i Mali

Brottsoffermyndigheten skriver i sin motivering att Johan Gustafsson under brottstiden var i en mycket utsatt situation, inte bara på grund av hot och våld utan också på grund av rådande klimat, farliga djur och bristen på mat, vatten och sanitet.

Ersättning för kränkning och lidande

Gustafsson får 250 000 kronor i ersättning för kränkning. Dessutom ersätts personskadan med 910 000 kronor för fysiskt och psykiskt lidande och för förlorad inkomst.

– Han får det högsta beloppet som är möjligt att få för personskada. Ingen har fått så mycket tidigare på ett enda bräde, säger Anna Sundén Larsson.

Hade missat UD:s varning

Vid tillfället avrådde UD från resor till Timbuktu, men eftersom Johan Gustafsson under resan hade ändrat sin rutt från den planerade hade han missat detta. De kontakter han hade med Mali, sa även att läget i Timbuktu var lugnt.

Enligt Brottsoffermyndigheten har han ändå utsatt sig för en ökad risk att bli skadad, även om det skett av oaktsamhet. Därför ska ersättningen för kränkning enligt lagen vara något lägre, men trots det så hamnar alltså den totala ersättningen på en rekordstor nivå.

– Jag är väldigt tacksam och det är en lättnad på så vis att det blir en sak mindre att tänka på. Men det jag tänker på mest är att jag har blivit fri. Det är en större gåva, säger Johan Gustafsson.

Han blev uppmuntrad att ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten strax efter att han släpptes fri och fick resa hem till Sverige.

– Men att det skulle bli någonting alls eller att det skulle blir så här stort, det hade jag inte förväntat mig, säger Johan Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet