Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krögaren Johan Salestam har flera metoder i sin verktygslåda i kampen mot matsvinnet. Hör mer om det i klippet ovan. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Restaurangägaren: ”Vi jobbar aktivt för att inte kasta mat”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer har en app i sin telefon som då och då påminner om att valda restauranger eller butiker har mat som man säljer till lägre pris.

Oftast är det gårdagens bröd, luncher som blivit över eller mat som närmar sig sista försäljningsdag

– Vi känner att det är ett socialt ansvar, säger Johan Salestam, en av delägarna till Restaurang Stuk i Jönköping.

Johan Salestam äger restaurangen i Jönköping tillsammans med Andreas Roman och de arbetar aktivt för att förebygga matsvinnet. 

Ett exempel på hur restaurangen jobbar mot matsvinnet är att de på olika sätt använder sig av rågbrödet de bakar.

När det finns bröd kvar så sparar de det till dagen efter, skär ner det och bakar ett nytt typ av bröd, förklarar Johan Salestam. 

En app som tar hand om svinnmat 

Som flera andra restauranger använder sig Stuk av olika appar för att sälja eller skänka gårdagens mat, något de märkt är mycket populärt.

I klippet ovan hör du mer om hur Johan Salestam resonerar kring matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.