Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se arkivarien Henrik Johansson på Jönköpings länsmuseum visa upp några av de riktiga breven i arkivet. Bland annat ett foto som Bauer klippt sönder. Foto: SVT

John Bauers brev delas digitalt av Jönköpings läns museum

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären John Bauers egna tankar om sin karriär och sitt liv – det kan man ta del av nu via ett digitalt museum. Där har nämligen Jönköping läns museum renskrivit och delat brev som skickats av Bauer och olika personer i hans närhet.

Det handlar om runt 950 brev som Jönköping läns museum har delat.

Enligt dem visar de bland annat bilden av den Jönköpingsfödda konstnären John Bauers tankar och visioner, som han delar med sig av till nära och kära, så som frun Ester, samt med andra konstnärer och redaktörer.

– Det ger en väldigt bra bild av hans liv, säger Henrik Johansson, arkivarie på museet.

Skrev om sin pjäs

Bland annat skriver han om sin barnpjäs ”Mats och Petter och prinsessan som fick trollöron” som sattes upp 1915 på Skansen.

– Vi hittade manuset. Vi hittade breven omkring det. Vi kan följa honom i foton som vi har. Men även recensionerna i tidningarna som vi finner på nätet, säger Johansson.

Har renskrivits

Fyra år har det tagit museet, med hjälp, att skanna in breven och renskriva dem. Enligt Henrik Johansson har det varit en utmaning.

– Vi tänkte först att 900 brev inte är så farligt, men det rör sig om kanske över 4 000 sidor i tunt silkespapper.

Dog i en olycka

År 1918 dog John Bauer i en olycka. Han och hans familj var på ångaren Per Brahe när den förliste på Vättern.

Och ett av breven som museet har fått handlar om förlisningen.

– Det var från Elna Hedberg där familjen Bauer var den sista kvällen innan de reste på Vättern.

I videon: Hör Henrik Johansson berätta vad de hoppas med att dela breven digitalt och hur han ser på att dela privat brevkorrespondens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.