Jonathan Sjöstrand hamnade bakom Postnords lastbild på trafikleden mellan Jönköping och Nässjö. Som resande säljare är han van trafikant och beskriver händelsen som ”Det sjukaste jag har sett”. Foto: Privat

Jonathan hamnade bakom Postnords lastbil – som körde i full fart med öppen baklucka

Uppdaterad
Publicerad

Jonathan Sjöstrand är resande säljare och tillbringar mycket tid på vägarna. Men under gårdagens resa fick han se något han aldrig sett förut: En Postnord-lastbil i full fart – med bakluckan öppen.

– Jag är ute och åker mycket och man ser en hel del, men detta var något annat. Det här är det sjukaste jag har sett, säger han till SVT Nyheter.

Gårdagens började som en vanlig dag. Jonathan Sjöstrand från Jönköping var på väg mot Öland i tjänsten. Men strax innan Nässjö ser han en minst sagt udda syn framför sig: En lastbil med bakluckan nedfälld.

– Jag kände att här kan vad som helst hända. Jag fick tänka på att hålla avståndet och jag låg bakom honom väldigt länge, säger han.

Jonathan gjorde också vad han kunde för att uppmärksamma föraren om den potentiellt livsfarliga situationen. Men tutandet till trots lyckades han inte fånga förarens uppmärksamhet.

”Kunde ha hänt vad som helst”

– Man tänker ju att föraren måste vara medveten om att luckan inte fungerar, det finns väl varningslampor som lyser i bilen. Det kunde ha hänt vad som helst i den här situationen.

Men vid en rondell i Nässjö tog Jonathans skräckresa slut – Postnord-chauffören fortsatte, med öppen baklucka, mot Oskarshamn.

Postnord: Ska inte köra runt sådär

På Postnord ser man allvarligt på situationen och förklarar att man ser två tänkbara förklaringar till det som inträffade utanför Nässjö. Till SVT Nyheter ger Postnords pressansvarig Maria Ibsén svar.

– Generellt så finns det två saker som kan inträffa. Ett mänskligt misstag eller att det är något fel på bilen. Naturligtvis ska det varna i bilen. Så här ska det inte se ut, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

Hur pass farligt är det att köra runt en fullastad bil med öppen baklucka?

– Det är svårt att avgöra, jag vet ju inte vad som är på flaket. Men givetvis är det inte bra att bakgavellyften är öppen. Man ska inte köra omkring så där.

Cathrin Nehm, distributionsområdeschef för Postnord i Jönköping, bekräftar händelsen för SVT Nyheter och säger att man har haft samtal med föraren.

– Vi har pratat igenom saken med vår chaufför och det är tyvärr ett fel som har begåtts. Personen kommer även att få en erinran, vilket görs i sådana här fall eftersom det bedöms som allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.