Jönköping Airport drabbas av resejättens konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndagen kom beskedet att resejätten Thomas Cook går i konkurs. Konkursen påverkar dotterbolaget Vings resenärer som flyger till och från Jönköping Airport.

Resebolaget Ving har två flyg som ska gå från Jönköping Airport den kommande veckan. Till Kreta på torsdag och Mallorca på lördag.

– Hur dessa båda flygningar kommer att påverkas av moderbolagets konkurs är oklart, säger Rony Forsberg vd på Jönköping Airport till SVT, men vi räknar med att vi får mer information under dagen.

Ving har ställt in samtliga flygningar i Norden det kommande dygnet. Om en planerad resa ställs in på grund av en konkurs så träder resegarantilagen in och den enskilde resenären ska inte behöva betala extra för att till exempel ta sig hem från en destination utomlands och man får pengar tillbaka för planerade och inköpta resor.

– Det här är en mycket omfattande konkurs som påverkar många, säger Forsberg.

Människor strandsatta

Flera flygankomster i veckan kan komma att påverkas. Det gäller ankomster från Kreta, Kroatien, Mallorca och Rhodos. Thomas Cooks egna flygbolag har en avgång från Rhodos till Jönköping på söndag. Sammanlagt rör det sig om fyra ankomster där Ving är inblandade.

– Om man är strandsatt kommer man få information av Ving, de är skyldiga att svara sina kunder det är ingenting vi hanterar på vår sida. Man kommer att komma hem men det kan se lite olika ut beroende på vilket flygbolag man reser med, säger Rony Forsberg, vd på Jönköping Airport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.