Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Olsson vad kraftvärmeverket skulle kunna göra för att minska koldioxidutsläppen i Jönköpings län, och vad det betyder för att kunna nå Sveriges klimatmål. Foto: SVT

Ny teknik kan kraftigt minska utsläppen från kraftvärmeverket i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Flera energibolag undersöker just nu möjligheten att investera i så kallad koldioxidinfångning för att kraftigt kunna minska utsläppen av växthusgaser. Ett exempel är Jönköping energi som hoppas kunna fånga in flera hundra tusen ton koldioxid årligen.

– Klimatet är vår tids ödesfråga, säger Magnus Olsson, projektledare på Jönköping energi.

I slutet av förra året meddelade regeringen att anslagen för Industriklivet höjs med 600 miljoner kronor per år 2023-2025. Det är bland annat med hjälp av pengar från Industriklivet, som är ett stödprogram från Energimyndigheten, som Jönköping energi undersöker möjligheten att bygga en avancerad anläggning för att kunna ta bort koldioxid när fjärvärmen produceras.

– Det är vårt samhällsansvar som energibolag att bidra till minskade koldioxidutsläpp och förstudien ska tydliggöra vilka alternativ vi står inför, säger Magnus Olsson samtidigt som han visar runt SVT:s reporter på det stora kraftvärmeverket söder om Jönköping.

Det dånar av maskinerna och när Magnus Olsson öppnar gluggen in till förbränningsrummet sprakar det kraftigt av biomassan som brinner där inne. Samtidigt som man producerar fjärvärmen till tusentals Jönköpingsbor släpps även stora mängder koldioxid ut från skorstenen, som bidrar till växhuseffekten och klimatförändringarna.

I klippet ovan får du följa med in på det stora kraftvärmeverket Torsvik.

Lagras i havsbotten

Genom koldioxidfångning avskiljs växthusgasen från rökgaserna vid förbränning av biobränslen och avfall. Koldioxiden omvandlas till vätska, transporteras och lagras sedan permanent i havsbotten där den så småningom blir till sten.

Efter förstudien som nu pågår ska Jönköping energi fatta beslut om man ska investera i den nya tekniken. Hur mycket det kan komma att kosta är inte klart än.

Hur fungerar egentligen koldioxidfångning? I klippet nedan förklarar SVT:s reporter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta hur koldioxid från exempelvis en industri eller ett kraftvärmeverk till sist kan ombildas till sten, för att minska vår klimatpåverkan. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.