Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta hur koldioxid från exempelvis en industri eller ett kraftvärmeverk till sist kan ombildas till sten, för att minska vår klimatpåverkan. Foto: SVT

Så fungerar koldioxidfångning

Publicerad

Jönköping energi undersöker möjligheten att installera en så kallad koldioxidfångare på fjärrvärmeverket på Torsvik. Men hur går egentligen processen till när koldioxiden till sist blir till sten djupt ner i havsbotten? I klippet ovan får du svaret.

Tekniken som kallas BECCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage) eller bio-CCS gör det möjligt att fånga in koldioxiden som frigörs när exemeplvis el och värme produceras.

Anläggningen som kanske kommer att byggas på Torsvik i Jönköping har kapacitet att avskilja 270 000 ton biogen koldioxid om året.

– Om förstudien landar i att vi ska bygga en anläggning för infångning av koldioxid från biobränsle kan det till och med innebära att vi kan skapa en ”sänka” som indirekt tar upp koldioxid ur atmosfären. Träden binder in koldioxid när de växer, och vi tar hand om det som släpps ut vid förbränning. På så sätt kan vi bli klimatpositiva, säger Magnus Olsson som är projektledare på Jönköping energi.

Det här är biogen koldioxid

Koldioxid är en växthusgas som bidrar till att förstärka växthuseffekten. Den förstärkta växthuseffekten leder till att jordens medeltemperatur ökar, vilket bland annat medför att klimatet förändras och att havsnivåerna höjs. Koldioxid bidrar även till försurning av mark och vatten.

Biogena koldioxidutsläpp sker när biologiskt material bryts ned. Utsläppen av biogen koldioxid från förbränning av biomassa i Sverige har mer än fördubblats sedan 1990, vilket beror på att användning av fossila bränslen till stor del har ersatts med biomassa.

Rent kemiskt är det ingen skillnad på en koldioxidmolekyl som kommer från förbränning av biobränsle och en som kommer från förbränning av fossila bränslen. Ändå spelar ursprunget roll för klimatet.

Växter tar upp koldioxid och binder den i biomassan. När koldioxidmolekyler släpps ut från förbränning av biomassa tas detta utsläpp upp igen inom en överskådlig framtid (beror på gröda, men allt från några år till 100 år). Vid förbränning av fossila bränslen släpps koldioxid ut som innehåller kol som togs upp ur atmosfären för många miljoner år sedan och det kommer ta lika lång tid innan motsvarande mängd koldioxid kan bindas på nytt.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.