Jönköping – Höghushotell planeras

Publicerad

Det ska ligga mellan kommunhuset och Tändsticksområdet. Höghushotellet skjuter upp över all annan bebyggelse, som en fura i svampskogen. Järnvägsgatan som nu svänger upp mot Västra Storgatan dras istället parallellt med Vättern, mellan järnvägsspåren och de gamla tändsticksfabrikerna. Kritiska röster har höjts mot höghuset men många är också positiva.

Och även Anders Samuelsson (C), ordförande Stadsbyggnadsnämnden är positiv.

– Vi har gjort bedömningen att det här är intressant för statbilden, för att få liv och rörelse i tändsticksområdet, säger Anders Samuelsson.

Det blev en kompromiss. I det ursprungliga 20-våningsförslaget skulle hotellet bli lika högt som Sofiakyrkans torn, på en meter när. Men i Smålands Jerusalem ska ingen konkurrera med kyrkan om att vara högst i byn. Många remissinstanser stegrade sig – och stadsbyggnadsnämnden tog intryck.

Men först ska förslaget ställas ut och än är det långt kvar till beslut i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer