Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten om var breven ska bevaras har pågått i ett par år. Starta klippet för att se hur breven ser ut. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jönköping måste lämna tillbaka privilegiebrev

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun måste lämna över Magnus Ladulås privilegiebrev från år 1284 där stadsrättigheterna slås fast till Landsarkivet i Vadstena. Samma sak gäller stadsprivilegierna för Gränna från 1652.

Kommunen har menat att dokumenten är historiskt betydelsefulla för Jönköping och Gränna och att de borde vara kvar i Jönköping. Men Riksarkivet har beslutat att att de historiska dokumenten måste lämnas till Landsarkivet trots kommunens protester, rapporterar Jönköpings-Posten.

– Det här är ju vår egen historia i Jönköping och Gränna, och det är här stadsprivilegierna hör hemma, för att till exempel kunna visas upp, sade Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Jönköping i februari då riksarkivet ville ha tillbaka dokumenten.

Lån som återkrävs

Handlingarna lånades formellt ut till Jönköping redan 1980 respektive 1992, och i lånekvittona står det att de gäller tills vidare, men sedan dess har Riksarkivets utlåningsregler ändrats, och det är anledningen till återkravet. Men enligt Jönköpings kommun har dokumenten alltid rent fysiskt funnits i Jönköping, även om de rent formellt tillhört Landsarkivet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten om var breven ska bevaras har pågått i ett par år. Starta klippet för att se hur breven ser ut. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer