Jönköping – Studentavgift för dyr för utländska studenter

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan många utländska elever vid svenska universitet och högskolor tvingas betala en terminsavgift. Åtminstone om regeringen får som den vill. Men förslaget får skarp kritik från studenter i Jönköping.

– Andelningen till att jag valde Sverige var just att jag inte behövde betala någon terminsavgift, säger Nini Maresishilivi från Georgien.

Regeringens förslag innebär att elever som kommer från länder utanför EU och Schweitz tvingas betala en avgift för sina studier i Sverige. 70 000 kronor i årsavgift är summa som nämnts och motivet är krasst ekonomiskt – att pengarna ska komma skolan till godo. Men studentkåren ser stora risker med ett sådant system

– Elever från fattiga länder kommer inte att ha råd att studera här längre utan vi kommer att få fler studenter från dom rika länderna, säger Johan Sjögren som är ordförande i Jönköpings studentkår.

Vid skolan går flera hundra utländska studenter och här ses en framtida avgift som ett välkommet tillskott.

– Det kan bidra till att vi kan etablera oss på den europeiska marknaden, säger skolans tillförordnade rektor Anita Hansbo.

Men systemet missgynnar ju elever från fattiga länder, hur ser du på det?

– Jag hoppas att regeringen löser det med ett stipendiesystem för dessa elever, säger Anita Hansbo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.