Nästa års Jönköping Swimrun blir meriterande till världsmästerskapet ÖTILLÖ. Foto: TT/SVT

Jönköping Swimrun blir meriterande inför uttagning till världsmästerskapet ”Ö till ö”

Publicerad

Sportevenemanget Jönköping Swimrun, en tävling som kombinerar löpning och simning, blir nästa år ett så kallat ”merite race”. Det innebär att deltagarna samlar poäng inför uttagningen till sportens egna världsmästerskap ”Ö till ö”.

Jönköping Swimrun, som arrangerats i ett par år, går ut på att deltagarna både springer och simmar om vartannat utan att stanna mellan sträckorna. Tävlingen har två huvudsakliga distanser, 35 respektive 15 kilometer. Det är den längre distanser som från nästa år blir meriterande inför uttagningen till ”Ö till ö” – sportens världsmästerskap.

I klippet ovan kan du följa med runt swimrunbanan 2019

Relativt ny sport

Den första swimrun-tävlingen arrangerades i Stockholms skärgård 2006. Sporten kom till efter en vadslagning mellan två bröder tre år tidigare.

Jönköping swimrun går av stapeln mellan den femte och sjätte juni nästa år. Start och målgång är förlagda till Rådhusparken i centrala Jönköping. Däremellan springer deltagarna genom villaområden, skog och simmar i Vättern, Rocksjön och Munksjön. 

Nedan ett klipp från årets Ö till Ö i Stockholms skärgård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.