Jönköping – Teaterchefen slutar efter 33 år

Publicerad

När Bernt Lindqvist idag efter 33 år gör sin sista arbetsdag som teaterchef i Jönköping kan han ändå inte låta bli att vara bekymrad. Förra veckan fyllde han sjuttio.

Han stannade kvar som chef för att få uppleva flytten från tändsticksområdet till Spira, det nya huset för scenkonst.
Och nu när han uppnått det mål han kämpat för i tretton år känner han sig ändå orolig.

– Vi går ju från en fri gruppkänsla, med täthet och sammanhållning, liten hierarki och få chefer till en organisation som har svällt, med många chefer och med ångest i korridorerna: Vem gör vad? Vad händer nu? Och så vidare.

En del av oron handlar om att huset bantades under planeringen så att det finns för få arbetsytor. En annan del om att huvudmannen, landstinget, förväntar sig att Smålands Musik och Teater ska dra in mer pengar på sina föreställningar, som en betalning för huset.

– Egentligen behöver jag inte oroa mig längre – men Smålands Musik och Teater är ju ett barn, ett 33-årigt barn och då vill man se att det blir ett gott äktenskap för det barnet.

Bernt Lindqvist växte upp som fosterbarn i Södertälje, började en gång utbilda sig på Sjöbefälsskolan för att bli maskintekniker men sadlade om till teatern. Till Jönköping kom han 1978 från ett chefsjobb på Västerbottensteatern i Skellefteå.

Nu slutar han efter 33 år som teaterchef i Jönköping,
– Jag har frågat mig: skulle jag orka sitta kvar som chef i fortsättningen? Nej, det skulle jag inte. Åren tar ut sin rätt. Du måste brinna för teatern hela tiden. Och det orkar jag inte längre.
Men han kommer att arbeta för Riksteatern i Jönköpings län och ansvara för fredagarnas lunchlyrik på Spira.

Peder Losten
peder.losten@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer