Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Wixe från Jönköping University berättar hur de gjorde forskningen och vad som kommer hända framöver Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Forskare från Jönköping University om platsens betydelse för integration

Uppdaterad
Publicerad

Det är lättare för invandrare från Europa än för invandrare från Östafrika att få jobb i Sverige. Forskare på Högskolan i Jönköping har tittat närmare på karriärvägar bland personer som har invandrat till Sverige från Europeiska och Östafrikanska länder. Och vissa resultat förvånar.

Enligt rapporten så lyckas cirka sex av tio invandrare från Östafrika och ungefär sju av tio från EU15 – länderna som utgjorde EU innan utvidgningen 2004 – hitta sysselsättning genom jobb.

-Vi tittar på individer som har invandrat till Sverige mellan 1991 och 2010, säger Sofia Wixe, universitetslektor inom nationalekonomi  på Jönköping International Business School på JU

Forskningen fortsätter

Forskningen visar bland annat att män som kommer från östafrika har lättast att få jobb om de bor i socioekonomiskt svaga områden, något som kan förvåna. Varför det är så hoppas man att den fortsatta forskningen kommer att visa.

-Det finns ingen generell lösning för hur vi ska lösa integrationsfrågan och segregationen i och med att effekterna av att bo på en viss plats skiljer sig mellan olika grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.