Jönköping – Vattenläcka i Arkivhuset igen

Uppdaterad
Publicerad

Arkivhuset i Jönköping har återigen drabbats av en vattenläcka. Historiska föremål flyttas nu för att inte förstöras av vatten och fukt.

– Det är för bedrövligt, nu behöver vi se om vi kan ha värdefulla föremål i huset, säger Sergei Muchin, chef på Länsmuseet, till Jönköpingsnytt.

Det här är inte första gången som stadsarkivet i Jönköping drabbas av vattenläckor. Men från Länsmuséet tycker man att man undersökt läget ordentligt.

– Vi har allt man kan kräva av oss, säger Peter Berntsson, säkerhetsansvarig på Länsmuséet.

Men Peter Pollard som är ansvarig på byggherren PEAB, kan ännu inte säga var läckaget finns.

– Vi jobbar på det men vi kan inte garantera att det inte händer igen, säger han.

Just nu pågår en stadshistorisk utställning på Arkivhuset. Men nu är både husets och utställningens framtid oklar.

Den 10 februari rapporterade Jönköpingsnytt följande:

Det alldeles nybyggda Arkivhuset i Jönköping läcker vatten. ”Ett riktigt fuskbygge” säger personalen.

Flera värdefulla originalskisser har blivit fuktskadade. Huset kostade omkring 50 miljoner att bygga, men personalen menar nu att det på många sätt är ett riktigt fuskbygge. Fläktar ska torka upp fukten. Inflyttning i byggnaden har skett succesivt sedan i höstas.

Personalen tvingas nu plasta in material för att inte mer ska skadas. Byggherren Peab medger att det finns brister. På torsdag hålls ett krismöte om situationen i det nya arkivhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.