Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspelning pågår av ett nytt avsnitt av succépodden ”Unnergången”. Hör mer om podden och vad som avhandlas där i klippet ovan. Foto: Oskar Mattisson/SVT

Jönköpings historia återuppstår i succépodden ”Unnergången”

Publicerad

20 000 lyssnare och bland de mest lyssnade i landet i kategorin ”historiepoddar”. Succén har varit lika oväntad som stor för podden ”Unnergången”.

– Vi gick om Dick Harrisons podd på listan över landets populäraste historiepoddar härom dagen, säger Michael Simmeborn, en av initiativtagarna till podden ”Unnergången”, stolt.

Och nog har den varit en succé, podden om historiska platser, personer och händelser i Jönköping, som fått sitt dialektala namn efter järnvägsviadukten kallad Undergången vid Liljeholmen i Jönköping. Sedan premiären i februari har antalet lyssnare stigit till över 20 000.

– Jag har jobbat med historia i 40 år, men det är nu jag börjar märka att det här slog visst an, säger Lars Östvall, arkivchef på Jönköpings läns folkrörelsearkiv, som också medverkar i podden.

Enligt de fem männen som driver podden så är ämnet outtömligt.

– Jag ser inget slut på detta, säger Michael Simmeborn.

Vissa förändringar kan dock vara på gång, avslöjar Lars Östervall. Hör vilka i klippet ovan!

De ligger bakom ”Unnergången”

Johan Wangström, journalist

Michael Simmeborn, pensionerad brandman

Staffan Hagberg, musiker

Lennart Lindberg, pensionerad allvetare

Lars Östvall, arkivchef på Jönköpings läns folkrörelsearkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.