Foto: SVT/Jönköpings kommun

Jönköpings högste tjänsteman avgår

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings stadsdirektör, Carl-Johan Korsås lämnar sitt arbete. Det meddelar han i ett pressmeddelande.

– Uppdraget som stadsdirektör är krävande och jag är tillsammans med den politiska ledningen överens om att det är en bra tid att sätta punkt. Det har varit en förmån att få vara med och leda och utveckla en av Sveriges mest spännande kommuner, säger Carl-Johan Korsås i ett pressmeddelande.

Korsås, som har arbetat i Jönköpings kommun drygt fyra år, lämnar den 1 juli. Enligt pressmeddelandet är Korsås och kommunen överens om att gå skilda vägar.

– Carl-Johan Korsås har på många sätt bidragit till att utveckla Jönköping, där insatserna med Sverigeförhandlingen varit särskilt betydelsefulla. I takt med att befolkningen ökar växer även den kommunala organisationen. Det kräver ett ökat internt fokus. Därför är vi nu överens om att kommunen behöver ett nytt ledarskap, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.

”Beslutet helt och hållet mitt”

SVT Nyheter Jönköping har söker Carl-Johan Korsås utan att lyckas, men i en intervju med P4 Jönköping säger han att beslutet är helt och hållet hans, men att det kommer efter att kommunledningen sagt att man vill ha ett nytt ledarskap.

Stadsdirektören har senaste tiden ifrågasatts i samband med en granskning av Jönköpings-Posten kring en chefstillsättning. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson är inte det den direkta orsaken till att Korsås går.

– Nej, egentligen inte. Vi har fört en diskussion längre än så. När Carl-Johan Korsås rekryterades för över fyra år sedan var fokus på de externa kontakterna, där han har gjort mycket för kommunen. Sedan dess har mycket hänt när kommunen har vuxit och vi vill nu ha ett ökat fokus på det interna – organisation, styrning och ledning . och då behövs en annan typ av ledarskap, säger Ann-Marie Nilsson (C) till SVT Nyheter Jönköping.

Han har ju bara knappt två år kvar på sitt förordnade, varför väljer ni inte att avvakta då?

– Två år är en ganska lång tid för en organisation som växer kraftigt.

Får två årslöner

Korsås slutar i princip omedelbart eftersom han går på semester nu, men han kommer få lön i två år framåt – drygt 2,5 miljoner.

– Det är så det brukar se ut vid den här typen av händelser, när man beslutar sig för att gå skilda vägar, säger Ann-Marie Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.