Foto: TT

Jönköpings kommun får anställda att göra sig av med bilen

Publicerad

Fler kommunalanställda väljer att cykla till arbetet i stället för att ta bilen. Jönköpings kommun har gjort en enkätundersökning med de som valt att ta del av förmånscykel.

Under 2016 startade Jönköpings kommun med att erbjuda förmånscyklar till sina tillsvidareanställda. Detta är en del av deras projekt ”hållbart resande”. Cyklarna får de hyra under tre års tid och sedan antingen lämna tillbaka eller köpa loss. Totalt har det tecknats avtal för 2687 cyklar, varav 1606 var elcyklar. Undersökningen genomfördes på drygt hälften av de som valt att ta del av förmånen.

– Det är tydligt att elcyklarna har en större effekt på bilanvändningen och det är spännande att se hur det påverkar antalet bilresor, säger projektledaren Olle Gustafsson i ett pressmeddelande.

Det framkommer i undersökningen att kommunens anställda som väljer elcykeln har ändrat sina pendlingsvanor. 29 procent av elcyklisterna ersätter bilen nästan varje dag. 10 procent svarar även att de har minskat antalet bilar de har i sitt hushåll på grund av att de väljer att cykla i stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet