Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som arbetar med äldre och sjuka, att stanna hemma vid förkylning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jönköpings kommun: Förkylda bör undvika besök hos äldre och sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun uppmanar nu personer som är förkylda att undvika besök hos äldre och sjuka, med anledning av coronasmittan.

Kommunen har även skärpt riktlinjerna för sin personal, särskilt för anställda inom vård- och omsorg, som känner av luftvägssymtom. Även om symtomen är lindriga uppmanas de anställda att sjukskriva sig och stanna hemma.

Kommunen har gått ut med ett pressmeddelande där de uppmanar att förkylda bör undvika besök hos äldre och sjuka om besöket inte är nödvändigt.

– Vi går helt på Folkhälsomyndighetens och smittskyddsläkarnas rekommendationer, säger Johan Fritz, stadsdirektör på Jönköpings kommun.

Mycket hög risk för spridning

Folkhälsomyndigheten har höjt risken för coronaspridning i Sverige till ”mycket hög”. Riktlinjerna tydliggörs genom att uppmana alla med sjukdomssymptom att stanna hemma.

– Det är väldigt viktigt att tänka på de äldre som kan drabbas väldigt hårt, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, Anders Tegnell.

När det finns indikationer på samhällssmitta av det nya viruset, det vill säga inte enbart fall där personer blivit smittade i ett annat land, blir det ännu viktigare att vara vaksam på lindriga symptom.

– Skillnaden i att bete sig är inte så stor från förra veckan. Det är ännu tydligare nu att om man är förkyld eller börjar få symptom, bör man hålla sig hemma. Särskilt om man jobbar med äldre eller de som kan bli allvarligt sjuka, säger Anders Tegnell.

Sunt förnuft

Allmänt sunt förnuft är det som Folkhälsomyndigheten förespråkar, samt god handhygien.

– Framförallt i det här läget, så att man inte utsätter sin omgivning för onödig risk. Det är de äldre som är allra mest utsatta, så det är för samhällets skull, inte för sin egen, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.