Patrik Nyman, beredskapssamordnare på räddningstjänsten i Jönköpings kommun. Foto: Jönköpings kommun

Jönköpings kommun skickar 30 elverk till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Nu i veckan skickar Jönköpings kommun 30 elverk till Ukraina – elverk som stärker stadens beredskap inför framtida elavbrott.

– Vi fick en förfrågan om hjälp med elverk i augusti från staden Berdychev i Ukraina, och nu har vi gjort i ordning 30 elverk som är redo att skickas från vårt beredskapslager, säger Patrik Nyman, beredskapssamordnare på räddningstjänsten i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Det var i samband med stormen Gudrun i början av 2005 som Jönköpings kommun fick hjälp med elverk från andra länder i Europa. De elverken har lagrats i beredskap sedan dess.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Skickas med Sam-hjälpen

Nu har elverken setts över och 30 stycken har gjorts i ordning för att skickas till Ukraina.

– Det är klart att det känns bra att det som vi fick hjälp med här i Jönköping en gång, nu kan komma till användning i Ukraina, säger Patrik Nyman.

Elverken når Berdychev genom Sam-hjälpen i Jönköping som regelbundet kör hjälpsändningar till det krigshärjade landet.

På Sam-hjälp uppger de, likt flera andra hjälporganisationer, att viljan att skänka både pengar och förnödenheter från privatpersoner och organisationer i Sverige till behövande i Ukraina har minskat kraftigt. I klippet nedan hör du vad det kan vara för saker som det finns ett stort behov av just nu i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälporganisationens uppmaning till svenskarna: Rensa vinden och garaget i jakt på grejer som behövs av krigsdrabbade i Ukraina. Foto: SVT/Sam-hjälp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet