Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hjälporganisationens uppmaning till svenskarna: Rensa vinden och garaget i jakt på grejer som behövs av krigsdrabbade i Ukraina. I klippet hör du vad det kan vara för saker som det finns ett stort behov av just nu. Foto: SVT/Sam-hjälp

Här är förnödenheterna som ukrainare har behov av

Uppdaterad
Publicerad

Många av de förnödenheter som det är stort behov av i Ukraina är saker som kanske ligger och skräpar hemma hos dig eller som kastas i samband med husrenoveringen. Nu uppmanar hjälporganisationer privatpersoner och företag att inventera om de har saker som kan skänkas till krigsdrabbade.

Det skänks allt mindre pengar och förnödenheter till Ukraina från privatpersoner och företag i Sverige. Det larmar bland annat Sam-hjälp och Erikshjälpen i Jönköping om.

– Vi skulle behöva få in mer, för behovet i Ukraina är fortsatt stort, säger Jörgen Ruther på Sam-hjälp samtidigt som han visar runt i den stora lagerbyggnaden där hjälpsändningarna packas.

I klippet ovan får du se vad som packas i hjälpsändningarna just nu och vad man har behov av att privatpersoner och företag skänker nu när vintern närmar sig i det krigshärjade landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet